Het Zorg integratielandschap veranderd. Zorgorganisaties hebben nu- en krijgen de komende tijd te maken met een scala aan (nieuwe)thematiek, onderwerpen en uitdagingen in relatie tot gegevensuitwisseling en interoperabiliteit. Het iPaas geeft organisaties de tools het mogelijk maken om zelf de regie en control te nemen bij uitvoer en invulling hiervan en zo het eigenaarschap óver die gegevens weer overeen te laten komen met de verantwoordelijkheid vóor die gegevens.
Het beantwoorden van de titelvraag kunnen wij voor jullie als organisatie niet doen.
Wel kunnen we je vertellen waarom het zo belangrijk is om deze vraag in de eerste plaats te stellen.
iPaaS, de volgende stap in Enterprise Integration
Een Integration Platform as a Service (iPaaS) is een set van cloudoplossingen die het mogelijk maakt om verschillende systemen binnen en tussen organisaties met elkaar te verbinden, of ze nu in de cloud of op locatie draaien. iPaaS vereenvoudigt het integreren van gegevens, het synchroniseren van werkprocessen, het koppelen van applicaties en het beheren van API's. Bovendien maakt het de ontwikkeling van integratieoplossingen een stuk eenvoudiger. Kernprincipes van iPaaS zijn eenvoud, herbruikbaarheid en toegankelijkheid.
iPaaS kan gezien worden als de volgende stap in de evolutie van integratieoplossingen, voortbouwend op oudere technologieën zoals ETL (Extract, Transform, Load) en EAI/ESB (Enterprise Application Integration/Enterprise Service Bus).
iPaaS speelt een belangrijke rol in diverse actuele onderwerpen binnen de zorg, zoals HL7 FHIR (een standaard voor het uitwisselen van medische gegevens), het verbeteren van databeschikbaarheid, de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz), interoperabiliteit tussen systemen, het toepassen van een API-first benadering, de European Health Data Space (EHDS), het Cumuluz-project, dataplatforms en Software as a Service (SaaS).
Maar het gaat toch goed zo?
Laten we eerst eens aandacht schenken aan die vraag “waarom zou ik als organisatie überhaupt kijken naar de inzet van een iPaaS?” want “het gaat toch goed zo?”.
Het is belangrijk om deze vraag serieus te beantwoorden, omdat het integratielandschap de afgelopen jaren aanzienlijke veranderingen heeft ondergaan, die alleen maar zullen toenemen.
In zowel applicatieve als infrastructurele contexten vindt er een verschuiving plaats van on-premises naar cloud/SaaS-oplossingen. Daarbij zien we ook een bredere adoptie en standaardisatie van API's als koppelvlakken. Hoewel deze transitie bij niet-zorgsystemen al jaren aan de gang is, zullen steeds meer zorgsystemen deze trend volgen, zeker met de introductie van HL7 FHIR als standaard voor gegevensuitwisseling tussen zorgsystemen en de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) die hier eveneens op aanstuurt.
Op strategisch niveau zien we een verandering in de denkwijze of integratiebenadering: een transformatie van specifieke uitwisseling naar generieke beschikbaarheid, oftewel databeschikbaarheid. Tim Postema van Nictiz heeft hier begin vorig jaar een treffend stuk over geschreven. Aan de hand van legosteentjes en puzzelstukjes beschrijft hij op zeer sprekende wijze de essentie hiervan: informatie moet niet alleen beschikbaar, maar ook bruikbaar en bereikbaar zijn. Er moet goed ingezet worden op het standaardiseren van die puzzelstukjes, los van die ene puzzel, zodat ze flexibel inzetbaar zijn voor iedere puzzel. (Her)bruikbaar, bereikbaar en ondersteund door de implementatie van generieke API's als stopcontacten.
Om als zorgorganisatie zelf de regie en controle te kunnen nemen bij de verdere uitrol en realisatie van deze integratieverandering, biedt een integratieoplossing die dezelfde principes en technieken als uitgangspunt heeft, hiervoor de mogelijkheid: dat is het Integration Platform as a Service (iPaaS).
Wat als we het niet doen?
Het is belangrijk om te beseffen dat het werken zonder een iPaaS kan leiden tot aanzienlijke uitdagingen en beperkingen.
Hoewel het in de huidige situatie vaak nog mogelijk is om zonder iPaaS te werken, kunnen de nadelen hiervan snel de overhand krijgen naarmate het aantal integraties groeit. Denk hierbij aan beperkt eigen beheer op informatiestromen, stijgende kosten, toenemende afhankelijkheid van systeemleveranciers, rigiditeit, inefficiëntie door dubbel werk en het ontbreken van de mogelijkheid tot 'eigen' databeschikbaarheid.
Met dit laatste punt bedoelen we de mogelijkheid om zelfstandig bruikbare informatie veilig beschikbaar te stellen. Deze informatie (de puzzels) kan, onafhankelijk van het specifieke bronsysteem, worden samengesteld op basis van gestandaardiseerde en beschikbare bouwstenen (de puzzelstukjes).
Databeschikbaarheid is immers steeds meer een noodzaak voor moderne zorgorganisaties.De komst van de Wegiz, EHDS en databeschikbaarheid als strategie maakt de beschikbaarheid van 'puzzelstukjes' uit onze informatiesystemen noodzakelijk. Zonder de ondersteuning van een iPaaS zal het voor organisaties echter een uitdaging zijn om zelf de informatie 'puzzels' te leggen. We lopen het risico afhankelijk te blijven van systeemleveranciersgateways, -aggregatoren, -brokers en -vertaalmachines, wat kan leiden tot specifieke uitwisseling in plaats van generieke beschikbaarheid.
Een iPaaS is daarom een belangrijke overweging voor zorgorganisaties die de regie willen nemen over databeschikbaarheid en interoperabiliteit. Het stelt ons in staat om flexibel en schaalbaar in te spelen op de toenemende vraag naar gegevensuitwisseling, zonder daarbij volledig afhankelijk te zijn van externe partijen.
Stel jezelf dus de vraag: is een iPaaS voor jouw organisatie een 'nice to have' of een noodzakelijke investering in de toekomst van de zorg?
Harmony IT is een ICT dienstverlener met focus op de zorg. Wij ondersteunen organisaties bij implementatie en adoptie van het MuleSoft Anypoint Platform. In de zorg doen we dit voor onder andere het Sint Antonius ziekenhuis, RadboudUMC, Cordaan, Zorgcirkel en Omring. Samen Zorgen Voor Morgen is onze dienstverlening gericht op de zorg waarbinnen de ontwikkeling realiseren speciaal gericht op de Nederlandse zorgmarkt, zoals MITZ, Zibs, Cumuluz, etc, en waarmee we inzetten op het bijeenbrengen van de Nederlandse MuleSoft en OutSystems zorgcommunity. Geïnteresseerd in meer informatie? Neem dan contact met ons op.