GereLateerd

MVO
1 juni 2023
CCM in the Cloud & Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
21 november 2022
Harmony wandelt voor het goede doel
14 oktober 2021
Herculiaanse Harmonianen

Nog meer flexibiliteit voor de Harmonianen met het mobiliteitsbudget

Mobiliteitsbudget

Sinds januari ‘23 biedt Harmony zijn Belgische medewerkers een nieuwigheid aan in het salarispakket: het mobiliteitsbudget. Wij vertellen graag wat dit is en waarom we hier bij Harmony voor gekozen hebben om aan te bieden als extralegaal voordeel.

Wij willen als werkgever onze medewerkers de flexibiliteit bieden om zelf hun salarispakket samen te stellen op basis van hun persoonlijke behoeftes.

Dit deden we al met behulp van het flexibel inkomensplan. In 2016 werd het Flexibel Inkomensplan reeds geïntroduceerd bij ons, hier waren we één van de voorlopers in. Hiermee kunnen collega’s een deel van hun eindejaarspremie inruilen voor andere (fiscaal voordelige) voordelen (zoals bv. extra verlofdagen, een leasefiets, pensioensparen, extra verzekeringen, etc.). Intussen maakt 90% van de Belgische medewerkers van Harmony gebruik van het Flexibel Inkomensplan, van een succes gesproken.

We blijven echter op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden om meer flexibiliteit te kunnen aanbieden. Sinds dit jaar hebben we hier alweer een mooie stap in gezet, door onze medewerkers ook zelf hun eigen mobiliteitsoplossing te laten kiezen. Zo kan elke Harmoniaan zijn of haar mobiliteitsaanpak aanpassen aan eigen voorkeur en leven. Door niet iedereen standaard een bedrijfswagen aan te bieden, maar ook duurzame mobiliteitsoplossingen aan te bieden, dragen we ook bij tot een lagere CO² uitstoot. Dit sluit ook perfect aan bij onze visie en beleid rond maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wat is het mobiliteitsbudget?

Het mobiliteitsbudget is een budget dat je als medewerker ontvangt om te besteden aan alternatieve mobiliteitsoplossingen in ruil voor het inleveren van je bedrijfswagen. Hiervoor werd een speciale regeling gecreëerd op fiscaal, sociaal en arbeidsrechtelijk vlak.

Je krijgt een budget ter beschikking dat je mag besteden aan 3 mogelijke pijlers: 1) een milieuvriendelijke, kleinere wagen; 2) duurzame mobiliteitsoplossingen (alternatieve vervoersmiddelen of zelfs huisvestingskosten) en/of 3) restsaldo in cash. Medewerkers zijn zelf verantwoordelijk voor het invullen van hun mobiliteit op basis van deze 3 pijlers. Ze mogen dit zelf aankopen (zoals treinabonnement, abonnement op deelauto's, elektrische fiets, …) en vanuit hun mobiliteitsbudget laten terugbetalen. Via een online platform Mbrella kunnen zij de besteding van hun budget gemakkelijk opvolgen.

Ook in Nederland blijven we zoeken naar interessante voordelen en duurzame mobiliteitsoplossingen.

Waarom kiezen medewerkers voor het mobiliteitsbudget?

Enkele medewerkers maakten reeds de keuze om de overstap te maken naar het mobiliteitsbudget. We zijn benieuwd welke medewerkers in de toekomst nog zullen volgen, nu we met z'n allen meer inzetten op milieuvriendelijke en duurzame mobiliteit.

Voor Myriam was kiezen voor het mobiliteitsbudget een no-brainer. Ze vertelt waarom:

“Ik heb gekozen voor het mobiliteitsbudget omdat het in mijn persoonlijke situatie niet praktisch is om een auto te hebben. Ik woon namelijk in het centrum van Brussel en zie zoveel files, weinig parkeerplekken, en bovenal vervuiling. Ik ben overigens langer onderweg met de auto dan wanneer ik mij te voet of met de fiets verplaats. Een mooi voordeel aan het mobiliteitsbudget is natuurlijk de financiële compensatie die je krijgt in ruil voor het inleveren van je bedrijfswagen. Als ik een auto nodig heb, kan ik deze alsnog huren voor een dag, terwijl een deel van het mobiliteitsbudget steeds overblijft voor een gedeeltelijke terugbetaling van de hypotheek op mijn woning. Als je vaak van thuis werk, hoef je je immers minder te verplaatsen. "It's a win-win-win!"

Ook Elise stapte over en vertelt graag waarom:

"Ik heb voor het mobiliteitsbudget gekozen omdat ik met de fiets naar het werk kan komen, en dus niet echt een bedrijfswagen nodig heb. Met het mobiliteitsbudget kan ik nu de huurkosten van mijn woning terugbetalen, en dat vind ik super! Als ik toch een auto nodig heb, deel ik deze met mijn mama. Ideaal!"

 

Wil je ook aan de slag als Harmoniaan? Bekijk dan hier onze vacatures.