GereLateerd

blog afbeelding
9 februari 2024
Integratieplatform in de zorg: nice to have of noodzaak?
11 oktober 2022
Harmony opent nu ook een kantoor in Bosnië
4 maart 2022
Chiel maakte de overstap naar low-code development

Waarom MuleSoft het beste integratieplatform is

"Een vraag die ze mij regelmatig stellen en waarvan ik snap dat mensen die vraag hebben is de volgende: waarom zou ik voor MuleSoft moeten kiezen? In de wereld van systeemintegratie is de keuze ontzettend groot.  Vaak is het ook niet direct duidelijk wat de grote verschillen zijn en dan wordt het maken van die keuze moeilijk. Ik geef daarom graag mee wat de verschillen zijn en waarom ik MuleSoft HET integratieplatform vind", vertelt collega Raymond Veltrop, senior developer/architect bij Harmony.

De grootste verschillen

Als we in de markt gaan kijken, zijn er 3 grote groepen waar we integratieoplossingen in kunnen onderverdelen op basis van bepaalde kenmerken:

  1. De groep ‘tactical iPaas'. Veelal point-to-point verbindingen tussen vrager en antwoorder en een beperkte mate van hergebruik.
  2. API managers. Proxy-achtige use-cases met beperkte koppel- en orchestratiemogelijkheden.
  3. Meerdere afzonderlijke producten die samengevoegd moeten worden om een totaaloplossing te bieden. Complex te beheren.

Deze onderverdeling is dus met name gebaseerd op de wijze waarop oplossingen voor een (integratie)probleem gegeven worden en de sterke en zwakke punten van die oplossingen.

Wat maakt MuleSoft anders?

Kijkend naar de opzet van MuleSoft in vergelijking met deze drie groepen, zien we een aantal kenmerkende verschillen. In vergelijking met de eerste groep zien we bij MuleSoft een aanpak die we kennen als API-Led. Hiermee is hergebruik al vanaf het begin meegenomen en wordt het opzetten van point-to-point voorkomen.

In vergelijking met de tweede groep biedt MuleSoft een zeer uitgebreide set van connectoren. Hiermee is het mogelijk om een enorme set aan vragende en antwoordende systemen met elkaar te verbinden. Ook transformatie en orchestratie van data is een sterk punt door het gebruik van een zeer krachtige transformatietaal.

De groep van platformen kent een grote complexiteit en veelal zijn er meerdere producten van een leverancier nodig om een totaaloplossing te bieden. Het Anypoint platform van MuleSoft biedt een totaaloplossing waarin al deze onderdelen zijn opgenomen. Hiermee is het mogelijk om de volledige ontwikkelcyclus te doorlopen. Ontwerp, implementatie, test en beheer zijn voorzien.

Beveiliging

Is zeker het benoemen waard als onderdeel van de sterke punten van MuleSoft. Het Anypoint platform is op alle lagen voorzien van beveiligingsmogelijkheden. Deze zijn inzetbaar binnen de ontwikkelde API’s, zoals bijvoorbeeld encryptie, maar vormen ook onderdeel van het platform zelf. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om authenticatie en autorisatie te regelen. Ook SLA-afspraken zijn te integreren in het platform.

Het antwoord op de vraag

Is dus dat MuleSoft een oplossing biedt waarin aan alles gedacht is en alle fasen van de ontwikkel- en beheercyclus aan bod komen. Met een grote set aan beschikbare connectoren en een sterke eigen taal voor het transformeren en aggregeren van gegevens vormt dit een sterke partner in integratievraagstellingen binnen een organisatie. Goede beveiligingsmogelijkheden op alle lagen maken het plaatje af.

 

Heb jij nog vragen over werken met MuleSoft? Contacteer ons dan voor meer info!