GereLateerd

titelimage
29 november 2023
Achter de schermen bij de premie-aanpassing van zorgverzekeraars
12 september 2023
E-mail Effectiviteit Ontcijferd
18 juli 2023
Hoe personaliseer je klantcommunicatie?

CCM inzetten voor (digitale) facturatie

In het vorige artikel spraken we over het centraal organiseren van je huisstijl. In dit artikel gaan we verder in op één soort bericht waarbij we de huisstijl kunnen toepassen: Een factuur of rekening. Vaak wordt een digitale factuur verzonden via een derde partij: De Payment Service Provider (PSP). Dat gaat vaak als volgt:

 • De PSP ontvangt gegevens zoals een NAW-gegevens, bedrag en betaalkenmerk.
 • Vervolgens wordt door de PSP een e-mail verzonden naar je klant. Deze e-mails zijn uiterlijk misschien niet helemaal gelijk aan de ‘normale’ e-mails die worden verstuurd. Zeker niet wanneer de huisstijl verandert.
 • E-mails lopen mogelijk niet via de gekozen E-mail Service Provider waar CCM mee werkt.
 • Rapporteren over de betalingen gaat via de PSP.
Integratie met CCM

Wanneer we CCM inzetten als centraal platform voor alle communicatie, dan horen dergelijke facturen daar ook zeker bij. Daarbij bieden we de volgende voordelen ten opzichte van (opmaak en verzending via) een PSP:

· Consistentie: De huisstijl is te allen tijde de basis. Dit is zeker voor een e-mail met een betaallink van belang: Als de e-mail uiterlijk afwijkt van alle andere e-mails, dan kan de ontvanger deze onbetrouwbaar achten;

 • Kanaal onafhankelijk: Een betaallink kan bijvoorbeeld niet alleen via een e-mail verzonden worden, maar ook via een pushbericht, een berichtenbox in een app, een SMS, of op papier indien gewenst;
 • Wijzigingen: Ook de sjablonen voor de facturen kunnen in CCM worden aangepast door de business medewerkers. Je bepaalt zelf wat de business wel en niet kan aanpassen;
 • Centralisatie: Doordat alle communicaties via CCM worden verzonden, ontstaat een compleet beeld van alle communicatie;
 • Opvolging: Wanneer een factuur niet wordt voldaan, kan de opvolging via CCM worden uitgevoerd. Denk aan een vroegtijdige herinnering, of een herinnering tegen het eind van de maand, wanneer veel mensen salaris ontvangen.
Hoe ziet zo’n integratie er dan uit?

In plaats van het verzenden van facturen rechtstreeks door de PSP, ontvangt CCM de betaalgegevens. CCM communiceert vervolgens met de PSP via zogenaamde API’s om een betaallink aan te maken. Op deze manier wordt het mogelijk om de betaallink te gebruiken voor elk gewenst kanaal. Met behulp van bestaande business logica wordt door CCM vervolgens communicatie aangemaakt. In deze communicaties wordt de betaallink geplaatst:

 • In de e-mail een knop die de gebruiker doorstuurt naar een ‘landingspagina’ van de PSP, waar een betaalmethode kan worden gekozen (bijv. iDeal, creditcard, PayPal, etcetera).
 • In de geprinte communicatie wordt een QR-code opgenomen, die de gebruiker doorstuurt naar dezelfde landingspagina.
 • Via een melding in een app, via een pushbericht, een SMS of via een berichtenbox in een app.

Wanneer je kiest voor bounce-afhandeling via CCM, dan is het ook mogelijk om automatisch te acteren op e-mails die niet aankomen. Bijvoorbeeld door automatisch alsnog een geprinte communicatie te versturen. Of andere toekomstige communicaties te printen, al dan niet voorzien van een extra tekst. Of een pushbericht te sturen via een app. Wij denken graag mee over de mogelijkheden.

Wil je weten hoe CCM in the Cloud” jouw bedrijf kan helpen met het versturen van facturen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij kijken graag met jou naar de mogelijkheden.