GereLateerd

titelimage
29 november 2023
Achter de schermen bij de premie-aanpassing van zorgverzekeraars
18 juli 2023
Hoe personaliseer je klantcommunicatie?
MVO
1 juni 2023
CCM in the Cloud & Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

E-mail Effectiviteit Ontcijferd

BlogtemplateCCM-emailblo

Ondanks het feit dat de email ondertussen al 52 jaar oud is, is het nog steeds een van de krachtigste middel om je doelgroep te bereiken.  

Een goeie email kan de aandacht van (potentiële) klanten vangen en je bedrijf laten schitteren te midden van de concurrentie.   

Maar om dit te laten gebeuren, moeten ze wel juist worden ingezet. Daarom is het cruciaal om inzicht te hebben in de effectiviteit van je mailings. In deze blog nemen we je mee in de kunst van meten en optimaliseren. 

 

Meten = weten

Je hebt je doelen, je doelgroep(en), en je content klaarliggen, en je hebt je e-mails de wereld ingestuurd. Maar dan moet het belangrijkste eigenlijk nog komen: de resultaten analyseren.

Waarom is dat zo belangrijk en hoe doe je dat eigenlijk?

Je effectiviteit meten geeft je een kijkje in het brein van je doelgroep en onthult hun gedrag. Dit stelt je in staat om je volgende mailing beter af te stemmen op je doelgroep, wat de effectiviteit ervan vergroot. Want, laten we eerlijk zijn, niemand wil saaie e-mails sturen die in het digitale niets verdwijnen.

Slimmer meten betekent dus ook slimmer handelen.

 

CTO (openingspercentage) - je eerste indruk telt

Laten we beginnen met een eenvoudige metric: het openingspercentage van je e-mail. Deze wordt ook wel “click-to-open" of kortweg CTO genoemd.

Dit is de verhouding tussen het aantal mensen dat je e-mail heeft ontvangen en het aantal mensen dat je email ook daadwerkelijk heeft opengeklikt om hem te lezen. Hiermee kun je dus snel zien hoe “aantrekkelijk” je e-mail is.

Volgens de meest recente rapporten ligt het gemiddelde CTO tegenwoordig rond de 10%. Met een goeie email zit je tussen 20% en 30% CTO.

Als je openingspercentage lager ligt dan wat voor jouw bedrijf optimaal is, moet je allicht wat meer aandacht besteden aan je onderwerpregels, verzendtijden en de inhoud van je e-mails.

Zonder twijfel is optimaliseren voor CTO heel erg belangrijk zodat je email niet ongeopend naar de digitale vuilbak verdwijnt!

 

📝 Tips voor betere CTO’s

  • Schrijf een pakkende en duidelijke onderwerpregel die de aandacht trekt en nieuwsgierig maakt.
  • Personaliseer je email met de naam of andere gegevens van de ontvanger.
  • Segmenteer je contactlijsten op basis van demografische of gedragskenmerken, zodat je relevantere emails kunt sturen.
  • Test verschillende onderwerpregels, afzenders en tijdstippen om te zien wat het beste werkt.

 

CTR (clickpercentage) - zorg jij voor actie?

Een andere belangrijke metric is het clickpercentage, oftewel de Click Through Rate (CTR). Dit is het percentage ontvangers dat niet alleen leest, maar ook klikt op de links in jouw e-mail. Het vertelt je hoe goed je bent in het leiden van je publiek naar de gewenste bestemming, zoals je website, een betaling of een aankoop.

Een hoge CTR betekent dat je email aansluit bij de interesse en behoefte van je ontvangers, en dat je een duidelijke en overtuigende call to action hebt. Een gemiddelde CTR varieert ook per branche, type email en doelgroep, maar over het algemeen kun je streven naar een CTR van minstens 3%.

 

📝 Tips voor betere CTR’s

  •  Gebruik een heldere en opvallende call to action die aangeeft wat de ontvanger moet doen en waarom.
  • Voeg meerdere links toe aan je email, zodat de ontvanger meer opties heeft om door te klikken.
  • Maak je email visueel aantrekkelijk met afbeeldingen, video's of iconen die de aandacht trekken en ondersteunen wat je zegt.
  • Optimaliseer je email voor mobiele apparaten, zodat de ontvanger makkelijk kan klikken.

 

A/B testing: experimenteer en leer

Wil je meer weten over wat echt werkt voor je doelgroep? Dan zijn A/B testen je beste vriend. Je verdeelt je contacten in twee groepen en geeft ze elk een andere versie van je e-mail.

Experimenteer met onderwerpregels, de volgorde van artikelen of zelfs het hele ontwerp. Zo ontdek je welke aanpak het beste werkt en kun je je mailing verfijnen voor optimale impact.

 

📝 Tips voor A/B Testing

  • Kies één element dat je wilt testen per keer, zodat je weet wat het verschil maakt.
  • Verdeel je lijst in twee gelijke groepen, en stuur elke groep een andere versie van je email.
  • Meet de resultaten op basis van de metric die je wilt verbeteren, zoals het openingspercentage of de CTR.
  • Analyseer de data en kies de winnende versie als basis voor je volgende email

 

CCM in the Cloud: slimmer meten en bijsturen

En dan is er nog de magie van Customer Communication Management (CCM) in the Cloud. Want ook wij leggen de lat steeds hoger en geven je dus ook graag de meest geavanceerde inzichten uit je mailings.

Met CCM in the Cloud kan je zien hoe je e-mails worden afgeleverd, hoe ontvangers reageren (CTR & CTO), en zelfs hoe je kunt omgaan met bounced e-mails.

Zo weet je dus of je klant jouw factuur wel echt heeft ontvangen, controleer je of de link naar je offerte ook echt gebruikt worden en kun je berichten nog een keer naar je klant sturen, zelfs op een ander emailadres, als ze niet werden geopend.   En als een e-mail een aantal keer gebounced wordt, kun je automatisch een fysieke brief versturen om je klant nog eens naar het juiste e-mailadres vragen

 

Conclusie

Het meten van de effectiviteit van je e-mails is essentieel voor succesvolle zakelijke communicatie. Begrijpen welke metrics er toe doen, zoals openingspercentage en CTR, en het gebruik van technieken zoals A/B testing en CCM in the cloud, kan je helpen om je e-mailmarketingstrategie te verfijnen en je bedrijf naar nieuwe hoogten te brengen.

Wil je meer weten over hoe Harmony je kan ondersteunen bij het verbeteren van je e-mailmarketing? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we je kunnen helpen jouw doelstellingen te bereiken!