GereLateerd

27 juni 2023
Harmony School zorgt voor "top athletes"
27 oktober 2022
Hoe CCM in the Cloud jou ontzorgt
4 maart 2022
Chiel maakte de overstap naar low-code development

De eerste schooldag: terug naar kantoor!

Het is zover: we mogen terug naar kantoor! Het lijkt wel alsof een aanzienlijk deel van de werkende bevolking weldra terug een eerste schooldag zal beleven. Na weken en maanden van verplicht thuiswerk of telewerk, hebben gezondheidsexperts het licht op groen gezet om terug te keren naar hét kantoor. U weet wel, de plek waar een bureau enkel een werkplek is en niet ook nog dienstdoet als keukentafel en was-opvouw-plek. Al liggen de tijden van zoomen, teamen, skypen of webexen niet achter ons. Meer zelfs, de Covid-pandemie zorgde voor een ongeziene kentering op het vlak van werken en zelfs op kantoor werken zal anders zijn. Hoe anders? Lees hieronder onze wijze voorspellingen!

 

Twee of drie dagen of voltijds?

Facebook kondigde vrij recent aan dat al zijn medewerkers ook voor de komende zes maanden mogen thuiswerken, als hun job dat toelaat. Het was Mark Zuckerberg zelf die de keuze toelichtte in een memo: “Ik heb gemerkt dat werken op afstand me meer ruimte heeft gegeven voor langetermijndenken en me heeft geholpen meer tijd door te brengen met mijn gezin, wat me gelukkiger en productiever heeft gemaakt op het werk. Ik ben ervan overtuigd dat telewerken op grote schaal mogelijk is, vooral omdat de mogelijkheden met video en virtual reality steeds groter worden.” Tot zover Zuckerberg die zijn loftrompet stak over thuiswerk en die optie graag nog verlengt voor zijn 60.000 personeelsleden.

In de techwereld was thuiswerk reeds voor de pandemie een mogelijkheid, weliswaar in de meeste gevallen niet voltijds. In traditionelere sectoren pakte men het voorheen wat voorzichtiger aan, maar dwong de pandemie hen het roer om te gooien. Het lijkt hoe dan ook voor alle sectoren weinig waarschijnlijk dat we terugkeren naar een regime van vijf dagen werken op kantoor. Het scenario van twee of drie dagen per week werken vanaf kantoor, lijkt tegenwoordig realistischer. Zo bewijzen ook reeds gevoerde onderzoeken in zowel België als Nederland. Uit die resultaten blijkt immers dat de meeste werknemers een hybride combinatie van kantoor- en thuiswerk het meest genegen zijn.

 

Hybride werken: hoe gaat dat dan?

Wat is het dan dat ons aantrekt in die hybride optie? De meest aangehaalde voordelen om wél vanaf kantoor te werken zijn sociale interactie en creativiteit. De voordelen van thuiswerk zijn onder meer gewonnen pendeltijd, flexibiliteit en productiviteit. Wanneer we beide kunnen combineren, hebben we ‘the best of both worlds’.

Het kantoor wordt in een hybride constellatie dus meer dan ooit een ontmoetingsplek, hetgeen er in de toekomst misschien voor zal zorgen dat kantoren er ook anders gaan uitzien. Want geef toe elk aan een kant van een bureaueiland gescheiden door een tussenschot, dat schreeuwt toch niet echt interactie uit?

Ook op het vlak van applicaties staat er ons een verandering te wachten. Platformen zoals Teams van Microsoft en Slack dat in januari van dit jaar voor 27,7 biljoen dollar werd gekocht door Salesforce, spelen een grote rol in het nieuwe hybride verhaal. Het is immers één zaak om thuiswerk voor ieder individu technisch mogelijk te maken, maar mensen vanaf verschillende (thuis)locaties laten samenwerken is een uitdaging van een ander niveau. Hoewel Slack al voor de pandemie kon rekenen op 12 miljoen dagelijkse gebruikers is Microsoft Teams pas beginnen boomen toen de gezondheidscrisis al in volle gang was. In oktober vorig jaar maakte 115 miljoen mensen dagelijks gebruik van de Teams applicatie, dat betreft een stijging van 50 procent tegenover zes maanden eerder, in april. Het plotse succes van Teams tijdens de pandemie is overigens te verklaren door het feit dat Microsoft het aanbood als applicatie binnen zijn bestaande Microsoft Office licenties. Slack diende daarop, niet toevallig, een klacht in bij de Europese Commissie. Volgens Slack is het immers unfair dat Microsoft de applicatie ‘plots’ aanbood binnen het huidige office-pakket, terwijl Microsoft Teams in feite al sinds 2017 als stand-alone product op de markt is.

Dat er een wedloop gaande is tussen applicaties die het mogelijk om samen te werken van op afstand, is duidelijk. Toch zullen de platformen niet enkel rekening dienen te houden met het samenwerken op afstand, maar ook het hoofd moeten bieden aan de integratie van het fysieke samenwerken. Het zal dus een kwestie zijn van wie die nieuwe realiteit het snelst weet te vatten in handige functionaliteiten. Salesforce droomt met de acquisitie van Slack alvast luidop van een volledige integratie met andere Salesforce producten, zodat er één grote geconnecteerde organisatie ontstaat.

Je werkt fysiek op verschillende plaatsen, daarbovenop krijg je ook nog te maken met nieuwe programma’s waaraan regelmatig nieuwe features worden toegevoegd. Alles bij elkaar geteld, kom je al snel tot de vaststelling dat heel wat medewerkers, na de onzekere Covid tijden, nog een stevig staaltje ‘change’ krijgen te verwerken. Hoe dan ook, betekent verandering in de filosofie van Harmony vooruitgang. En zit je met een prangende vraag omtrent de verandering waar jouw organisatie voor staat? Aarzel niet om ons te contacteren, want met het juiste advies en een knap plan van aanpak, kom je al een heel eind. Change? Yes we can!