GereLateerd

15 september 2023
Na 6 maanden Harmony blikt Young Graduate Lisa terug
27 juni 2023
Harmony School zorgt voor "top athletes"
GZA
12 mei 2023
Business Next Step case: GZA ziekenhuizen

Innoveren? Eerst even Harmony bellen

U kent hem ongetwijfeld nog; de verzekeraar met telefoonnummer in Apeldoorn. Te gemakkelijk, die vergelijking? Nee, want net zoals je bij schade het aanrijdingsformulier niet uit de losse pols invult, begin je aan innovatie beter niet op eigen houtje.

“Past een bepaalde innovatie bij mijn businessmodel en hebben mijn klanten er concreet iets aan? Dat zijn essentiële vragen, wij geven daar voor verzekeraars pertinente antwoorden op. Want kom je tegenwoordig met een idee dan word je overdonderd door een lawine aan informatie en voorstellen van ontwikkelaars. De kans is heel reëel dat je niet het beste pad kiest. Neem bijvoorbeeld de Google Glass, fijne gadget maar veel te vroeg  en en nu dus bijna vergeten – al komt het het wel terug.” Met die vergelijking vat Thomas Standaert, senior manager van Harmony Cosulting het in een notendop samen.

Customer Centric & Eco

“We zien als consultants dat de markt aan het bewegen is. Er zijn massa’s start-ups en ook grote technologiebedrijven die bezig zijn met innovaties in de financiële sector en in de verzekeringen. Op de Digital Insurance Agenda zagen we een demo’s en key notes… voor meer dan 1.000 aanwezigen. In de verzekeringsmarkt is er nog altijd iets meer terughoudendheid, hoewel er nu toch meer en meer aandacht is voor concepten zoals een customer centric approach en eco-systemen. Met dat laatste bedoelen we dat verzekeraars partneren met andere bedrijven om aanwezig te zijn op het ogenblik dat de klant hen nodig heeft. Het typische voorbeeld is de annulatieverzekering, die automatisch wordt aangeboden bij het boeken van een reis. Of de verhuurderverzekering die Immoweb aanbiedt aan verhuurders tegen slechte huurders”.

“Omarm de CCIA”

Customer centric denken en bouwen aan eco-systemen, er zal volgens Thomas niet aan te ontkomen vallen. “Onze visie: omarm die vernieuwingen, durf te proberen – maar doe dat met kennis van zaken, gericht en onderbouwd. Het is in die omkadering van het innoveren dat Harmony Cosulting optreedt en bedrijven helpt om door het bos de bomen nog te zien.

Om ideeën en innovaties te toetsen en er de juiste dingen uit te pikken – geschikt voor de klant én voor de verzekeraar – heeft Harmony Cosulting de Customer Centric Innovation Approach (CCIA) uitgewerkt; het is een methodologie, een stappenplan dat in etappes antwoorden biedt. “Het verschil met andere consultancy-verleners op vlak van innovatie, is dat de CCIA in een breder kader werkt, en vertrekt vanuit twee fundamentele eisen: klantgerichtheid – onze Omnichannel Maturity Tool neemt hier de temperatuur op – en toegevoegde waarde. Zit de klant er bij manier van spreken op te wachten?”

“Daarin zijn we, denk ik, vrij uniek. Bovendien heeft Harmony historisch een grote expertise in de verzekerings- en banksector. Dankzij die kennis slagen we erin een brug te slaan tussen de eigenheden van de sector en de technologie en kunnen we klanten helpen bepalen hoe ze innovatie omarmen,” aldus Thomas.

Het toepassingsveld van de CCIA is breder dan enkel de financiële sector. “Maar het is wel een van de sectoren waar de nood aan verstandige innovatie het hoogst is. Het landschap begint nu pas goed te bewegen”.