GereLateerd

blog afbeelding
9 februari 2024
Integratieplatform in de zorg: nice to have of noodzaak?
titelimage
29 november 2023
Achter de schermen bij de premie-aanpassing van zorgverzekeraars
15 september 2023
Na 6 maanden Harmony blikt Young Graduate Lisa terug

‘Agile’ is meer dan ‘agile’

Natuurlijk weten we wat een ‘agile’ aanpak inhoudt: ‘Agile’ betekent wendbaar en staat voor een maakproces met vele korte oplevertijden en sprints, evaluatiemomenten en zelfsturende teams, toch? Mis: het is véél meer. “De ‘agile scrum’ is inderdaad soms een buzz word. Het wordt heel snel in de mond genomen, maar veel minder vaak echt toegepast,” aldus Jan De Cleermaecker, senior consultant bij Harmony Cosulting.

“De financiële sector is sinds een paar jaar volop in beweging – de bankingapps zijn maar het topje van de ijsberg. Binnen de organisaties merken we nu een trend om te evolueren naar een ‘agile’ omgeving met zelfsturende, multidisciplinaire teams. Bedoeling is om sneller en beter te innoveren en de time-to-market te reduceren. Het moeilijkste aspect in die aanpak blijft vaak onbesproken.”

“Durven loslaten”

Jan werkt sinds 2012 voor Harmony en heeft in verschillende omgevingen ervaren wat een echt ‘agile’ aanpakt vergt en kent de weerstanden die soms opduiken. “De overgang van de traditionele structuur – waar alle processen en rollen netjes zijn gedefinieerd – naar de heel flexibele structuur en cultuur is niet vanzelfsprekend. Het gaat namelijk veel dieper dan het veranderen van processen. Het vereist een wijziging van de cultuur van het hele bedrijf, de mindset van het management en betrokkenheid van de medewerkers. Die omslag moet op het hoogste managementniveau gemaakt worden. We merken op verschillende echelons vaak weerstand tegen een proces waarbij op voorhand niet geweten waar we binnen pakweg twee maanden zullen staan. Echt ‘agile’ werken betekent loslaten en vrijheid geven. Dat kan enkel top down,” aldus Jan.

Zonder hecht team geen scrum

Het is zoals in rugby waar de term vandaan komt: schouder tegen schouder en duwen in dezelfde richting om een paar meter winst te boeken. “Daarvoor moeten ‘oude gewoonten’ en dus ook de mensen zelf veranderen. Wat ‘agile’ werken zo leuk maakt, is het feit dat je het op verschillende manieren kan toepassen. Ook het proces is inderdaad aanpasbaar aan verschillende culturen, karakters of de wetmatigheden. Uiteraard zijn er enkele best practices die je kan gebruiken, maar deze zouden moeten dienen als kapstok en niet als “de waarheid”.

“Wat ik vooral onthoud uit al die ervaringen: het TEAM! De teamgeest moet goed zijn. Iedereen kent zijn rol en verantwoordelijkheden, maar mag zich hier niet achter verschuilen. Het is belangrijk dat taken zonder veel poeha kunnen overgenomen worden. Dit zorgt voor echte flexibiliteit en snelheid.”