GereLateerd

blog afbeelding
9 februari 2024
Integratieplatform in de zorg: nice to have of noodzaak?
titelimage
29 november 2023
Achter de schermen bij de premie-aanpassing van zorgverzekeraars
15 september 2023
Na 6 maanden Harmony blikt Young Graduate Lisa terug

Werknemer-vennoot in de kijker: Maarten Bruyneel

maarten_bruyneelMaarten Bruyneel trekt samen met Veerle Desmet de kar bij Cosulting. Hij was destijds de eerste cosultant toen het nog Harmony Projectmanagement heette. Een drietal jaar geleden, net voor de rebranding van de business units kreeg hij meer verantwoordelijkheden – ‘people manager’ – en werd hij ook formeel leidinggevende. Dit traject krijgt een vervolg: Maarten is sinds begin januari een “evenwaardige vennoot” met 1/3 van de aandelen in Cosulting, naast – zo mag je nu zeggen – Koen Mercken en Henri van Hoek. Voor een goed begrip: Maarten participeert enkel in Cosulting; de rest van Harmony Group blijft volledig in handen van het duo Mercken – van Hoek.

Toch een hele stap, niet Maarten?

“Ik zit nu in een andere positie ja. Maar het is altijd mijn bedoeling geweest om meer te doen dan enkel werknemer zijn. Doorheen de jaren is het ondernemerschap gegroeid en voelde ik de drang, de uitdaging om een verhaal op te bouwen, een onderneming vorm te geven. Vennoot worden, is mee ondernemer zijn. En dat is toch meer omvattend en een grotere uitdaging. Ik heb er een stuk van mezelf, mijn ziel zeg maar, ingelegd. Ongeveer 3 maanden geleden hebben we – ikzelf, Koen en Henri – de echte klik gemaakt. Op een bepaald moment moet je springen. En dat ik dat kan doen binnen het bedrijf waar ik de waarden mee deel, de kansen heb gekregen en in een mooie toekomst geloof is des te mooier.”

Waar staat Cosulting nu? En wat zit eraan te komen?

“We tellen nu 20 cosultants. Ten opzichte van één jaar geleden is dat een verdubbeling. Het is de bedoeling om verder te groeien en de klantenbasis te verbreden. We hebben ook de Omnichannel Maturity Tool gebouwd. Dat toonde onze capaciteit om in de financiële sector veel meer te doen dan gewoon mensen op projecten zetten. We bouwen momenteel een nieuw ‘customer centric’ model om bank- en verzekeringsactiviteiten te organiseren vanuit de klantervaring. Er zijn wat dat betreft nog heel wat uitdagingen, ook bij alle grote spelers in de sector. De ‘platform-economie’ komt eraan. Informatie, data worden draagbaar over maatschappijen heen. Het gedrag van klanten wijzigt en zij staan meer en meer aan het stuur in hoe ze zich wensen te bewegen in de markt, kortom, er verandert heel veel.”

Het is duidelijk dat Cosulting in goede handen is.

“De werknemers van Cosulting ook”, vult Maarten onmiddellijk aan. “We laten onze mensen in grote mate zelf hun loopbaan plannen en hun ambitie waarmaken. Het is ook vooral de bedoeling om een leuke club te blijven. Iedereen kent iedereen. Ook in de omgang met onze mensen proberen we het verschil te maken.”

Heeft zo’n gedreven man nog hobby’s?

“Vraag het aan mijn vrouw en ze zal zeggen dat Cosulting mijn hobby is. Nee, ik badminton wel eens en voor de rest gaat al mijn aandacht in mijn vrije tijd naar mijn vrouw en dochter.”