GereLateerd

titelimage
29 November 2023
Achter de schermen bij de premie-aanpassing van zorgverzekeraars
12 September 2023
E-mail Effectiviteit Ontcijferd
18 July 2023
Hoe personaliseer je klantcommunicatie?

De klant als procesoperator met de ketenmonitor van CCM in the Cloud

Ketenmonitor

Bij Harmony is business empowerment zeer belangrijk. Zo kunnen gebruikers van CCM in the Cloud zelf documenten samenstellen door middel van tools zoals Design Cloud (voorheen WebDesigner) en Interactive Documents. Maar wist je dat je als afnemer van CCM in the Cloud ook tijdens het productieproces over de schouders van onze collega’s mee kunt kijken? Met de ketenmonitor, onderdeel van onze CCM toolbox, ben je ook hier zelf ‘in control’.

Met de ketenmonitor volg je het productieproces op de voet. Binnen CCM in the Cloud wordt deze tool ingezet om in één oogopslag te zien of er ergens in het proces verstoringen optreden en waar eventuele problemen zich voordoen. Door te controleren of inkomende en uitgaande aantallen berichten of communicaties exact overeenkomen, kunnen we garanderen dat de ketenverwerking altijd volledig is. Maar dat niet alleen: de monitor verschaft ook inzicht in aantallen communicaties die nog ‘onderweg’ zijn. Zo kunnen we prognoses afgeven wanneer onze klant hierom vraagt.

Volledigheidscontroles

Onze klanten sturen langs diverse kanalen berichten naar  CCM in the Cloud. De communicaties die hiermee binnen het platform worden geproduceerd, worden aan de ‘achterkant’ op hun beurt aan één of meerdere serviceproviders (printhuis, emailserviceprovider, etc) aangeboden. Voor het verwerken van één enkel bericht worden in de totale verwerkingsketen tal van deelverwerkingen uitgevoerd, voordat de afhandeling van het bericht helemaal is afgerond: een complex samenspel van microservices die nauw op elkaar aansluiten. Met de volledigheidscontroles die de ketenmonitor uitvoert, kun je er zeker van zijn dat tijdens de verwerking er nergens onderweg berichten verloren gaan. En mocht zich toch een verstoring voordoen, dan wordt dit tijdig gesignaleerd zodat de storing snel kan worden verholpen. Zijn er inkomende of uitgaande controles die voor jouw organisatie van cruciaal belang zijn? In de ketenmonitor kunnen deze flexibel worden ingericht.

Prognoses

CCM in the Cloud biedt de mogelijkheid om het moment waarop communicaties worden verzonden zorgvuldig te plannen, zodat jouw klant op het (voor hem)  juiste moment wordt bereikt. Een e-mail verstuur je liever overdag dan midden in de nacht. Bij grote aantallen e-mails kunnen deze worden gespreid over verschillende momenten, dit voorkomt bijv. overbelasting van een klantenservice. Voor zulke uitgestelde verzendingen geeft de ketenmonitor inzicht in de onderhanden werkvoorraad. Op basis daarvan kunnen prognoses worden afgegeven, zodat een serviceprovider niet wordt verrast door een plotselinge piek aan berichten. De ketenmonitor geeft jou als CCM gebruiker hét hulpmiddel in handen om direct inzicht te krijgen in deze aantallen.

 

Wil je meer weten over de mogelijkheden die ketenmonitoring te bieden heeft? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.