GereLateerd

blog afbeelding
9 February 2024
Integratieplatform in de zorg: nice to have of noodzaak?
titelimage
29 November 2023
Achter de schermen bij de premie-aanpassing van zorgverzekeraars
15 September 2023
Na 6 maanden Harmony blikt Young Graduate Lisa terug

Cosulting: een zelfsturend team met vele piloten

Het valt op dat Harmony Cosulting de laatste jaren opvallend weinig verloop kent. De laatste 18 maanden heeft niemand het schip verlaten. Het aantal medewerkers in het team is het afgelopen jaar ruim met driekwart gegroeid, nieuwe krachten die in 80 procent van de gevallen aangeworven werden via het netwerk van collega’s. Is dit een toevallige speling van het lot? Of zit er meer achter? Waarom is het zo goed vertoeven in de Harmony pool?

Maarten Bruyneel, senior manager bij Cosulting, wijst als verklaring onder meer naar de professionele uitstraling, naamsbekendheid en expertise rond service offerings. “De belangrijkste verklaring voor die mooie retentie ligt volgens mij in het feit dat we vorig jaar zijn gestart met onze ‘zuilenwerking’, waarbij we actief inzetten op persoonlijke ontplooiing. Elke collega is vrij om mee te werken aan één of meerdere van de drie zuilen die we in het leven hebben geroepen: business development & marketing, people and expertise,” aldus Maarten.

“Onze cosultants zitten nu eenmaal vaak langere tijd op locatie. Dan bestaat het gevaar dat je een beetje gaat vervreemden. Door regelmatig informeel (en formeel) contact te houden, kunnen we dat voorkomen. Je creëert een groepsdynamiek en een kruisbestuiving van ideeën. Zelfsturende teams zijn een opkomend fenomeen,  dus ook bij Harmony. We geloven echt in deze positieve bedrijfscultuur,” aldus Veerle Desmet, verantwoordelijk voor business development en marketing bij Harmony Cosulting.

“We hebben al lang de vaste gewoonte om één keer per maand samen te komen om bij een glas ideeën uit te wisselen, ook al lukt dat niet altijd voor iedereen. Vandaar het initiatief om de ‘community’ nog iets meer structuur te geven door de cosultants op systematische basis ervaringen te laten ‘sharen’ via de ‘zuilenwerking’. Uiteraard geen gevoelige data, wel info over manier van werken, methodes…  Iedereen doet dat op eigen initiatief en mag ook zelf het kanaal kiezen. Via telefoon, per mail, via de Yammer app, … Die  cultuur is intussen al aardig ingebed in onze dagelijkse werking”, vult Veerle aan.

Dat kunnen enkele medewerkers bij Cosulting getuigen. Simon, de nieuwste collega: “Ik voelde me zeer snel op mijn gemak. Zo merkte ik meteen dat de lijnen bij Harmony zeer horizontaal zijn en dat is net waar ik naar op zoek was”. Of Jan die Harmony de voorbije jaren heeft zien evolueren: “Het opzet van de zuilenwerking vind ik een zeer sterk gegeven, omdat je echt het gevoel krijgt dat je mee het verschil maakt. Je voelt de waardering voor je geleverde werk en je staat mee op de eerste rij van alles wat beweegt.”

groepsfoto-cosulting

Enkele medewerkers van het team Harmony Cosulting.