GereLateerd

GZA
12 mei 2023
Business Next Step case: GZA ziekenhuizen
12 januari 2023
Business Next Step case: bpost
Business Next Step
13 september 2022
Business Next Step case: AG Insurance

Spelen op de werkvloer, kan dat?

Steeds opnieuw zoeken wij naar innovatieve methodes om passende oplossingen klaar te stomen, onze kennis te verrijken en een gemotiveerde werkomgeving te creëren. Bij Harmony testen we allerlei business tools om onze eigen doelen en die van de klant te bereiken. Over één van die methodes hebben we het in dit artikel: ‘Gamification’.

 

Gamifi-what?!

Gamification is een techniek die steeds vaker de kop opsteekt. Zo zie je ook dikwijls verschillende software tools opduiken die allerlei spelmechanismes presenteren om het leervermogen van de gebruiker te verscherpen. Gamification speelt voornamelijk in op de trends die we terug zien komen bij Millennials. Deze Y-generatie is op zoek naar leermethodes die ontspannend, flexibel en tegelijk interactief zijn. En ja hoor, gamification beantwoordt aan al die criteria en krijgt steeds meer de voorkeur op de werkvloer. Gamification incorporeert gaming mechanismes zoals beloningen, certificaten, positieve feedback, spelregels en scores in een non-game context om de efficiëntie en prestaties van bijvoorbeeld werknemers te verhogen. Bovendien stimuleert het de betrokkenheid, behoudt het een luchtige en aangename sfeer en vergroot het het werkplezier. En we weten allemaal dat plezier op het werk, werkt!

 

Harmony-XP

In de werkomgeving dragen wij deze waarden dus zeer hoog in het vaandel. Aangezien wij als consultant heel vaak voor en bij onze klanten werken, streven wij ernaar om intern een omgeving te creëren die de werknemers aanspoort om betrokken te zijn, interactief te werken en dit allemaal op een lichtvoetige, speelse manier te ervaren. Het moet leuk blijven, toch?

En dat het kan… dat werd allang bewezen in de realiteit. We kunnen talloze voorbeelden terugvinden van Gamification succesverhalen. Opvallend is dat het zich op ontzettend veel uiteenlopende manieren kan uiten. Zo kan het gebruikt worden in het aanwervingsproces in de vorm van een multiplayer game. Geïnteresseerde kandidaten kunnen dit spel downloaden, spelen en ineens testen of ze over de nodige skills beschikken om de positie uit te oefenen. Elders worden intern persoonlijke dashboards gebruikt zodat werknemers hun statistieken kunnen opvolgen en beloningen kunnen verdienen voor de taken die ze hebben afgerond.

Ook wij wagen ons aan deze speelse techniek bij het oplossen van uitdagende vraagstukken. Zeg nu zelf, wat is er moeilijker dan een team gevuld met specialisten te verzamelen en ervoor te zorgen dat al deze specialisten een eenduidig zicht hebben op de requirements? Al die verschillende stemmen bundelen en evenveel gehoor geven aan alle meningen is vaak een echte uitdaging. Scrum kaarten kunnen hier  kinderspel van maken.  Onze zelf ontworpen Harmony scrum kaarten hebben ons reeds mooie resultaten opgeleverd in de praktijk en is een zeer goed voorbeeld van een Gamification techniek.

Maar hoe werkt het dan? Simpel, de product owner plaatst tijdens de backlog refinement eerst een user story op tafel. Vervolgens worden de details van de user story samen met de teamleden ontleed, en verder uitgewerkt indien nodig. Wanneer de user story duidelijk is voor iedereen, wordt overgegaan naar de schatting. Naargelang hun eigen inzichten en inschattingen plaatsen de teamleden hun kaarten tegelijk op tafel. Iedereen kan zijn ideeën en inzichten verdedigen. Dit ‘pokerspel’ wordt net zo lang gespeeld tot alle partijen het eens zijn over de complexiteit van de user story. En zie zo, elke user story is duidelijk en de sprint kan ingepland worden naargelang de capaciteit. Geen urenlange, kleurloze vergaderingen meer, maar een frisse, uitnodigende aanpak.

 

End game

Bij Harmony geloven we dat Gamification gebruikt kan worden om de betrokkenheid van medewerkers te vergroten en een speelse sfeer te creëren in je team. Wel moet een dergelijke methode goed toegepast en onderhouden worden opdat deze succesvol kan zijn. De gebruikte methodes moeten gevarieerd zijn en de informatie die vrijkomt, dien je te gebruiken om zowel je bedrijf als je applicaties te verbeteren. Gamification is geen wondermiddel, maar het is wel zeer doeltreffend om het niveau van betrokkenheid en de fun in je team te verhogen. Dat wil toch iedereen?